Statenleden geïnformeerd over integrale verduurzaming landbouw
Wat zijn de ervaringen met het Drentse beloningssysteem waarbij boeren worden beloond als zij voldoen aan bepaalde duurzaamheidscriteria? Drentse statenleden brachten woensdag 9 juni een bedrijfsbezoek aan beloningsproject ‘Duurzame Melkveehouderij Drenthe’.
De uitleg aldaar bracht de Statenleden onder de indruk van de hoeveelheid gegevens en de aanpak waarmee de boeren hun bedrijf verduurzamen.
De Drentse Statenleden brachten een bezoek - in drie groepen en coronaproof - aan drie deelnemende melkveehouders van Duurzame Melkveehouderij Drenthe.
Integrale aanpak duurzaamheidsdoelen
Zij bekeken hier de integrale Drentse beloningsaanpak en leerden meer over wat komt kijken bij het verduurzamen van een melkveehouderij. Het bezoek bracht hen inzicht in hoe dit systeem van belonen, bijdraagt aan het halen van de huidige grote duurzaamheidsdoelen. Het beloningssysteem werkt positief in op stikstof, bodem, water, biodiversiteit, dierwelzijn en klimaat.
Onder de indruk van gegevens
De Statenleden kregen uitleg over de werking van de kringloopwijzer die alle Nederlandse melkveehouders verplicht invullen, de ervaringen met het verduurzamen van de bedrijven en met het Drentse beloningssysteem. Zij bleken onder de indruk van de hoeveelheid gegevens die melkveehouders bijhouden over hun bedrijfsvoering. Naast hun boekhoudrapport hebben ze zo via Kringloopwijzer een lijvig en nuttig tweede bedrijfsrapport.
Landelijk voorbeeld
Ons Drentse project ‘Duurzame Melkveehouderij Drenthe’ -waarbij melkveehouders worden beloond voor de inspanningen die zij doen om hun bedrijf te verduurzamen-, geldt landelijk als een voorbeeld. Boeren worden beloond als zij voldoen aan bepaalde eisen ten aanzien van CO2, bodemstikstof, bodemfosfaat, ammoniak en beweiding. De melkveehouders bepalen zelf welke maatregelen zij toepassen om te voldoen aan deze eisen. Eigen vakmanschap en ondernemerschap staan hierin centraal.