Werelderfgoed Koloniën van Weldadigheid opgenomen in de Canon van Nederland


De Koloniën van Weldadigheid zijn toegetreden tot het netwerk van de Canon van Nederland. De officiële markering van de toetreding vond plaats in Museum de Proefkolonie in Frederiksoord in het bijzijn van leerlingen van OBS de Kievitshoek uit Wilhelminaoord en gedeputeerde Nelleke Vedelaar. In het Canonnetwerk werken musea en erfgoedinstellingen samen om de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. De historische locaties in Frederiksoord-Wilhelminaoord en Veenhuizen van de Nederlandse Koloniën van Weldadigheid zijn als sleutelstuk opgenomen en vertellen een verhaal bij het venster Koning Willem I.

De toetreding tot de Canon van Nederland vond plaats door middel van het onthullen van een bordje in Museum de Proefkolonie. Gedeputeerde Vedelaar deed dit samen met een leerling van de school in Wilhelminaoord. De Canon is een inspiratiebron voor het onderwijs. Sinds 2010 is deze opgenomen in de kerndoelen voor het primair en voortgezet onderwijs. Ook in het Nationaal Gevangenismuseum komt het Canonbordje te hangen. De twee organisaties zijn als bezoekerscentra opgenomen in het Canonnetwerk.

Wat zijn de Koloniën van Weldadigheid?

Tussen 1818 en 1825 worden zeven Koloniën van Weldadigheid aangelegd in Noord-Nederland en Vlaanderen. Doel van de binnenlandse landbouwkoloniën is armoede bestrijden met werk en opleiding. In de vrije Koloniën krijgen de nieuwe bewoners werk, onderwijs en onderdak in voor hen gebouwd koloniehuisje, in de onvrije Koloniën krijgen ze een plek in een zogenaamd gesticht. De speciaal hiervoor ontworpen landschappen en gebouwen maken dat Frederiksoord-Wilhelminaoord en Veenhuizen in Nederland samen met Wortel-Kolonie in Vlaanderen UNESCO Werelderfgoed zijn.

Wat is de Canon van Nederland?

Met de Canon van Nederland sta je oog in oog met de geschiedenis van Nederland. De Canon neemt je in vijftig vensters mee langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die samen het verhaal van Nederland vertellen. Van Karel de Grote tot Marga Klompé, van de hunebedden tot Europa en van Trijntje tot de Leeuwinnen. Met de Canon als uitgangspunt slaan musea en gedenkplekken door heel Nederland de handen ineen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Samen vormen zij het netwerk van de Canon van Nederland, ofwel het Canonnetwerk. Zij presenteren iconische sleutelstukken van de Canon in de eigen context en trekken op in gezamenlijke programmering en campagnes. Deze landelijke samenwerking is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is. De landelijke samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Bekijk hier de Koloniën van Weldadigheid op de website van de Canon.