Actueel
Hieronder vindt je het laatste nieuws. Wil je op de hoogte blijven, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Provincie Drenthe stelt voor de jaren 2025 tot en met 2028 ruim 1 miljoen beschikbaar voor kavelruil. Door kavelruil tussen boeren te ondersteunen verbetert de landbouwstructuur in onze provincie. Daarnaast draagt het bij aan de realisatie van wettelijke opgaven zoals water en natuur.

In Drenthe gaan 36 akkerbouwers voor nog eens twee jaar aan de slag met doelsturing. Dit doen ze in een praktijkpilot die nauw verbonden is aan de landelijke BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw. Tijdens de startbijeenkomst op 13 maart in Noord-Sleen werden ze bijgepraat over het project.

In 2024 telde het project Broekstreek Oude Diep 35 deelnemers. Ze vergroten de biodiversiteit in het gebied door akkerranden in te zaaien of meer inheemse soorten aan te planten. Een grotere rijafstand van tarwe en gebruik van een keverklapper dragen ook bij aan natuurinclusieve landbouw. Met behoud van rendement.

Roel Jan Scheper en Chris van der Weide, twee boeren in Witteveen, experimenteren met het telen van tarwe. Ze verdubbelen de rijafstand om akkervogels meer ruimte te geven. En ze gebruiken minder zaaizaad en spuiten geen insecticiden op hun proefpercelen. “Dat blijkt geen opbrengst te kosten”, zeggen de telers verbaasd. “Op deze wijze zaaien, heeft wel voordelen voor biodiversiteit en onze bedrijfsvoering.”

Boekweit staat opnieuw in de belangstelling, maar om het boekweitareaal verder te laten groeien is een verdienmodel voor telers noodzakelijk. De op 17 oktober 2024 opgerichte Boekweit Coöperatie werkt aan verbetering van verwerking en afzet van boekweit.

In het pilotproject Achterste Diep hebben boeren meer maatregelen uitgevoerd dan gepland. “De animo onder boeren om natuur te integreren in hun agrarische bedrijfsvoering is groot”, merkt Willem Tjebbe Oostenbrink, trekker van de pilot. Hij vertelt over diverse activiteiten die bijdragen aan meer biodiversiteit in het gebied.

Vandaag vond de jaarlijkse netwerkbijeenkomst van de AgroAgenda Noord Nederland plaats in het Drentse provinciehuis. De bijeenkomst was met ruim 200 deelnemers uit de landbouwsector, overheden, kennisinstellingen en natuur- en milieuorganisaties de drukst bezochte editie tot nu toe. De bijeenkomst stond in het teken van samenwerking, innovatie en de toekomst van landbouw in Noord-Nederland.

Provincie Drenthe zet de vakkennis van ondernemers in de agrarische sector centraal en vertrouwt op de innovatiekracht van het gehele agrocluster. Dat staat in de Landbouwkoers 2040, die het college van Gedeputeerde Staten deze week heeft vastgesteld. Kringlooplandbouw met doelsturing, samenwerking in gebieden en innovatie zijn belangrijke pijlers.

Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is onderdeel van de Drentse praktijkpilot BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw. Het is één van de KPI’s uit de monitor en wordt berekend aan de hand van de milieubelastingspunten volgens de milieumeetlat van het CLM (Centrum Landbouw en Milieu).

In 2024 gingen bijna 150 melkveehouders in studiegroep verband aan de slag met het verlagen van het eiwit in het voer voor hun koeien.In 2025 gaan we hier mee verder. Nieuwe deelnemers kunnen zich aanmelden tot en met 8 december.