Actueel
De campagne 1001 ha loopt! Deze campagne helpt boeren dankzij crowdfunding aan een flinke korting op kruidenrijk graszaad.
Hoe haal je het maximale uit de Kringloopwijzer? Deze vraag stond centraal tijdens de eerste bijeenkomst op 16 april jl.
Water is voor akkerbouwers van groot belang, voor gezonde gewassen en een goede oogst. Maar hoe hou je het water vast, zonder dat je natte voeten krijgt? Maatschap Wollerich in Drouwenermond legde watertrappen aan, om het peil nauwkeuriger te kunnen regelen. “We zijn nu ons eigen mini-waterschapje.”
Op woensdag 1 mei 2024 gaat een subsidieregeling open voor iedereen die een idee heeft voor een innovatief project binnen de landbouwsector in Drenthe, Friesland of Groningen. Het gaat om de regeling ‘Samenwerken aan innovatie Europees Innovatief Partnerschap’ uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2023-32027. In Drenthe heeft de provincie 2 miljoen euro beschikbaar gesteld voor deze innovatieve projecten.
Op 11 april 2024 mocht gedeputeerde Willemien Meeuwissen de winnaar van de 'Heel Drenthe Bakt'-wedstrijd bekend maken. De 'Krummelderij' van Bernice Kruit uit Eext is te koop bij 15 Dubbel Drents-bakkers in Drenthe. Zij werken met ingrediënten uit de regio.
Ruim 40 akkerbouwers hebben zich aangemeld voor de Drentse pilot van de BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw. Zij gaan dit jaar aan de slag met de KPI's. Hun data, ervaring en kennis wordt ingezet om praktijkervaring op te doen in de akkerbouw met doelsturing.
Het college van Gedeputeerde Staten heeft maatregelpakketten voor water, natuur en landbouw ingediend bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV) in het kader van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). De eerste versie maatregelpakketten is in juli 2023 ingeleverd. Na een reactie en advies van het ministerie zijn de vier maatregelpakketten herschreven naar twee maatregelpakketten: een gebiedsgerichte (water, natuur en grond) en een generiek maatregelpakket (landbouw). Met het inleveren van de maatregelpakketten vraagt de provincie € 445 miljoen aan het Rijk voor het werken aan de doelen uit het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG).
De mindset van boeren verandert”, zegt Koos Flinkert van het projectteam Zuidwest Drenthe. “Als eenmaal de eerste stap in duurzaam boeren is gezet, komt er vaak een vervolgstap. Ook omdat het bijdraagt aan het rendement.” Voor 2024 maken 40 boeren nieuwe plannen.
Natuurboerderij Eytemaheert wil landbouw en natuurbeheer integreren in een melkveebedrijf, waarin de nutriëntenkringloop zoveel mogelijk gesloten wordt. Daarvoor wordt de veestapel gevoerd met eigen geproduceerd gras, zonder aanvoer van nutriënten in voer of (kunst)mest.
Op natuurboerderij Eytemaheert worden de kalveren geboren in het voorjaar. Alle kalveren, ook de stiertjes, blijven op het bedrijf. Een deel van de vaarskalveren wordt opgefokt ter vervanging van de melkkoeien, de overige vaarskalven en alle stierkalveren zijn bestemd voor vleesproductie. Het jongvee krijgt, net als de melkkoeien, uitsluitend voer van eigen bedrijf. Dit uitgangspunt maakt de opfok niet altijd makkelijk.