Actueel
‘Er komt veel op ons af, ik wil zelf weer aan het roer staan.’ De uitspraak omschrijft treffend de algemene motivatie van de akkerbouwers tijdens de gezamenlijke aftrap van de Drentse pilot BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw.
Duurzame prestaties van melkveehouders zijn zichtbaar te maken door te sturen op concrete doelen zoals ammoniakemissie, fosfaatbodemoverschot en weidegang. Ze bieden daarmee kansen voor een duurzame toekomst voor landbouw en natuur. Er is echter wel een betere borging van resultaten en een verhoging van de financiële waardering nodig. Dat kan met een aanpak die gericht is op de gezamenlijke doelen en waar samenwerking tussen boer, overheid en ketenpartners centraal staat.
Als onderdeel van het project gebiedsgerichte samenwerking zijn ecologen op en rond landbouwpercelen een kijkje gaan nemen. Ze zijn in het gebied Roden Leekstermeer en Esdorpenlandschap Norg gaan inventariseren welke vogels, vlinders en bijen rond de landbouwpercelen in de houtwallen, singels en poelen aanwezig waren.
Marry Brink vindt natuurinclusief een mode-woord. “Want veel boeren in het gebied Roden-Leekstermeer werken al jaren met de natuur”, zegt Brink heel pragmatisch. “Nu krijgt het gelukkig ook erkenning. Vanwege veel draagvlak in ons gebied, kunnen we hard werken om gestelde doelen in het actieplan te realiseren.”
Kun je duurzaamheidsprestaties van akkerbouwers meetbaar maken en deze ook belonen? Als eerste provincie in Nederland gaan in Drenthe ketenpartijen, de provincie, landbouw én natuur samen aan de slag met deze vraag.
Namens de provincie Drenthe waren gedeputeerden Egbert van Dijk en Willemien Meeuwissen vrijdag 19 januari aanwezig in Paviljoen Nederland tijdens de Grüne Woche in Berlijn. In dit paviljoen presenteren alle Nederlandse provincies een streekproduct aan de Duitse en internationale landbouwsector.
Ruim 150 melkveehouders gaan in Drenthe aan de slag met het verlagen van het eiwit in het voer voor hun koeien. Het verlagen van het eiwit draagt rechtstreeks bij aan de verlaging van de ammoniakemissie en het bespaart kosten.
Boeren in de provincie Drenthe die hun bedrijf toekomstbestendiger willen maken, kunnen daarvoor subsidie aanvragen, van 22 januari tot en met 12 februari 2024.
In het Norger Esdorpenlandschap leidt maatwerk van Landschapsbeheer Drenthe tot herstel van singels en vergroting van biodiversiteit. Niet alleen op erven van boeren, maar ook van burgers. “Kruiden- en bloemrijke akkerranden en uitgesteld maaien, helpen de vogels in het gebied”, zegt Marry Brink, een van de trekkers van het project.
De producentenorganisatie Eiwitboeren van Nederland laten elke dag in de praktijk zien dat een uniek verdienmodel mogelijk is met de teelt van vlinderbloemigen, zoals bonen.