Actueel
Op 14 november wordt er een themamiddag Agroforestry georganiseerd in Schipborg. De middag is bedoeld voor iedereen die graag aan de slag wil en op zoek is naar handvatten.
Als afsluiting van de Dutch Food Week in Drenthe heeft gedeputeerde Willemien Meeuwissen drie Waarde-Ringen uitgereikt. Dit is een teken van waardering voor mensen die zich onderscheiden in het versterken van de band tussen boer en burger en het vertellen van het verhaal over ons voedsel.
Van 7 tot en met 14 oktober 2023 staat Drenthe in het teken van voedsel van eigen bodem, tijdens de landelijke Dutch Food Week. Dit initiatief vraagt aandacht voor gezond en goed eten en duurzaamheid in de gehele voedselketen: van producent tot consument. Een week lang zijn er evenementen en wordt er aandacht gegeven aan eerlijk voedsel uit de regio en de samenwerking in de voedselketen.
Op maandag 9 oktober openen de Demobedrijven Duurzame Landbouw hun deuren om jou als agrarisch ondernemer mee te nemen in hun weg naar toekomstbestendig ondernemen. Bezoek een bedrijf bij jou in de buurt, laat je inspireren en ga het gesprek aan over de toekomst van jouw bedrijf.
Speciaal voor melkveehouders en erf-betreders, organiseert de NOM een bijeenkomst gericht op het zogenaamde laaghangend fruit: managementmaatregelen die bijdragen aan de stikstofreductie.
Dit najaar verzorgt BoerenKPI een serie live sessies: KPI-Live. In online sessies van ongeveer een uur worden actuele onderwerpen centraal gesteld en toegelicht door inhoudelijk deskundigen.
De campagne 1001ha is weer van start. Het zaaiseizoen start dit jaar met maar liefst 1004 hectare extra kruidenrijk grasland, goed voor biodiversiteit, bodem en klimaat.
Deelnemers aan Duurzaam Boeren Drenthe hebben zich massaal aangemeld voor de beloningsregeling melkveehouderij. Meer dan 380 melkveehouders gaan de komende jaren aan de slag met duurzaamheidsdoelen. Tijdens inspirerende gebiedsbijeenkomsten hebben ze kennis gemaakt met elkaar en met het project.
Het college van Gedeputeerde Staten stelt €150.000,- subsidie beschikbaar aan Magnificent Proteins uit Eelde. Het bedrijf ontwikkelt een productieproces waarbij veldbonen worden verwerkt tot hoogwaardig eiwit. Dankzij de bijdrage van onder andere de provincie Drenthe kan dit proces worden getest en goedgekeurd voor gebruik in de voedselindustrie. Dit zogenoemde validatieproces is een van de voorwaarden om op het GETEC-terrein in Emmen in 2025 een productielocatie te realiseren. Deze toekomstige eiwitfabriek moet meer dan 40.000 ton veldbonen verwerken.
Samenwerking staat centraal binnen Innovatie Veenkoloniën. Dat is zeker ook duidelijk te zien tijdens de innovatiedagen op de proefboerderij in Valthermond.