Actueel
Boeren in Groningen, Friesland en Drenthe kunnen vanaf 2 oktober 2024 subsidie aanvragen voor maatregelen die zorgen voor minder stikstofuitstoot op hun bedrijf. De zogeheten ‘Investeringsregeling Reductie Stikstofemissie Noord-Nederland’ wordt dan opnieuw, in aangepaste vorm, opengesteld. Het maatregelpakket in de regeling is dusdanig aangepast dat realisatie van maatregelen een hoger reductiepercentage van stikstofuitstoot oplevert.
Mengteelten, kansrijke akkerbouwgewassen in een ruimer bouwplan of productief kruidenrijk grasland. Wat zijn de ervaringen van agrariërs? In de 'Proeftuin voor natuurinclusieve landbouw (NIL) Drense Aa' hebben agrariërs onderzocht hoe je drie soorten NIL-maatregelen het beste in de praktijk kunt brengen. Dit laten zij zien tijdens een afsluitende veldbijeenkomst.
KPI’s berekenen is één stap, maar er consequenties aan verbinden en er ook daadwerkelijk voor belonen, is echt een volgende stap. Het moet wel echt kloppen. En die KPI’s kloppend maken, dat is nog geen eenvoudige klus. Bijna 40 deelnemende akkerbouwers bogen zich met externe specialisten over dit vraagstuk tijdens de tweede kennissessie eind augustus.
Van 7 september tot en met 6 november 2024 staat de inschrijving voor provinciale pachtgronden in Drenthe open. Voor 2025 zijn een aantal nieuwe pachtvoorwaarden opgesteld door de provincie Drenthe. Nieuw voor aankomend jaar is een gunning voor drie jaar in plaats van één jaar, het afstandscriterium is verder gespecificeerd en boeren die deelnemer zijn van Duurzaam Boeren Drenthe krijgen meer punten in de gunning. Hiermee wil de provincie duurzaam gebruik van de gronden verder stimuleren.
Eiwitefficiency, goed voor koe, omgeving en portemonnee. Bijna 30 melkveehouders grepen de kans en volgden de Masterclass: Efficiënt met eiwit.
In het voorjaar van 2024 startte innovatie- en adviesbureau Bioclear Earth in opdracht van de provincie Drenthe met het project ‘100 boeren bodemgezondheid’. Dit onderzoek richt zich op de toepasbaarheid van klaver om kunstmest te besparen, de bodemgezondheid te verbeteren en de melkproductie op peil te houden of te verhogen. Er is nu ruimte voor extra deelnemers. Melkveehouders die willen meedoen aan het onderzoek krijgen een bijdrage van 350 euro voor het inzaaien van grasklaver in het najaar.
Efficiënt met eiwit, dat is goed voor koe, omgeving en portemonnee. Als vuistregel geldt dat 1 gram minder ruw eiwit in het veevoer een directe ammoniakreductie oplevert van 1%. Dat is eiwit dat niet aangevoerd hoeft worden in de vorm van kunstmest of krachtvoer.
Na meer dan 10 jaar van voorbereiding is Provincie Drenthe, in samenwerking met Prolander, het waterschap en Staatsbosbeheer, klaar om de plannen voor de herinrichting van Geelbroek uit te voeren. De vergunning voor het starten van de uitvoering is definitief en dit betekent dat de aanbesteding zo snel mogelijk van start gaat, met als doel de werkzaamheden dit jaar nog te beginnen. De plannen omvatten onder andere het dempen en verondiepen van sloten en het verleggen van de Geelbroekerweg.
Vanaf 15 juli is het weer mogelijk om subsidie aan te vragen voor behoud grasland bij afbouw derogatie. Hiermee kunnen ondernemers de extra kosten opvangen. Bedrijven komen in aanmerking voor de subsidie als ze in voorgaande jaren een derogatievergunning hadden. Voor dit jaar zijn de subsidiebedragen verhoogd.
Landbouwers in Drenthe die een groenbemester (vanggewas) zaaien kunnen gebruik maken van de regeling 1001ha soortenrijke groenbemestermengsels van Urgenda. In Drenthe is voor 300 hectare budget beschikbaar. De provincie stelt hiervoor een subsidie van € 21.000 beschikbaar.