Actueel
De drie projecten binnen het IBP Drents Plateau uitgelegd. Drenthe onderzoekt hiermee de kansen voor een integrale aanpak -binnen de landbouw- van de vraagstukken: klimaat, biodiversiteit en water.
Op dinsdag 28 januari organiseerde de provincie Drenthe een bijpraatmoment over stikstof en de gebiedsgerichte aanpak in Drenthe.Een brede vertegenwoordiging van organisaties, maatschappelijke partners, belangengroepen en overheden was aanwezig.
Het platteland in Zuidwest-Drenthe laten bruisen, dát is de gedachte achter LEADER. Dit Europese subsidie, -kennis en -actieprogramma startte in 2015 om het platteland een boost te geven. Het aantal toeristen dat naar Zuidwest-Drenthe kwam daalde. De recreatieve sector zat in een neerwaartse spiraal. Met het LEADER project wordt samen met ondernemers en inwoners gewerkt aan een aantrekkelijker Zuidwest-Drenthe. Voor toeristen én inwoners.
Investeren in de toekomst is belangrijk. Zeker als het gaat om landbouw, één van de belangrijkste sectoren in onze provincie. Daarom heeft de provincie Drenthe het Programma Toekomstgerichte Landbouw met daarbij een subsidieregeling waardoor ondernemers in de akkerbouw, veehouderij en tuinbouwsector kunnen innoveren. “We ondersteunen ondernemers zodat zij hun briljante ideeën kunnen ontwikkelen,” zegt Ina Warmelts, accounthouder Agribusiness & Food bij de provincie.
Een robot die akkers inspecteert en met behulp van gegevens via een 5G-verbinding onkruid bestrijdt op precies die plekken waar hij het heeft gedetecteerd. Dat is nog toekomstmuziek, maar niet lang meer. De provincie Drenthe werkt samen met KPN en Wageningen Plant Research (WPR) aan een proef waarbij de zogenaamde Weed robot op effectieve wijze zonder tussenkomst van de boer onkruid te lijf gaat. De provincie heeft hiervoor een samenwerkingsovereenkomst ondertekend en een bijdrage van € 30.000 beschikbaar gesteld vanuit het budget Toekomstgerichte landbouw.