Actueel
Het college van Gedeputeerde Staten heeft maatregelpakketten voor water, natuur en landbouw ingediend bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV) in het kader van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). De eerste versie maatregelpakketten is in juli 2023 ingeleverd. Na een reactie en advies van het ministerie zijn de vier maatregelpakketten herschreven naar twee maatregelpakketten: een gebiedsgerichte (water, natuur en grond) en een generiek maatregelpakket (landbouw). Met het inleveren van de maatregelpakketten vraagt de provincie € 445 miljoen aan het Rijk voor het werken aan de doelen uit het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG).
De mindset van boeren verandert”, zegt Koos Flinkert van het projectteam Zuidwest Drenthe. “Als eenmaal de eerste stap in duurzaam boeren is gezet, komt er vaak een vervolgstap. Ook omdat het bijdraagt aan het rendement.” Voor 2024 maken 40 boeren nieuwe plannen.
Natuurboerderij Eytemaheert wil landbouw en natuurbeheer integreren in een melkveebedrijf, waarin de nutriëntenkringloop zoveel mogelijk gesloten wordt. Daarvoor wordt de veestapel gevoerd met eigen geproduceerd gras, zonder aanvoer van nutriënten in voer of (kunst)mest.
Op natuurboerderij Eytemaheert worden de kalveren geboren in het voorjaar. Alle kalveren, ook de stiertjes, blijven op het bedrijf. Een deel van de vaarskalveren wordt opgefokt ter vervanging van de melkkoeien, de overige vaarskalven en alle stierkalveren zijn bestemd voor vleesproductie. Het jongvee krijgt, net als de melkkoeien, uitsluitend voer van eigen bedrijf. Dit uitgangspunt maakt de opfok niet altijd makkelijk.
‘Er komt veel op ons af, ik wil zelf weer aan het roer staan.’ De uitspraak omschrijft treffend de algemene motivatie van de akkerbouwers tijdens de gezamenlijke aftrap van de Drentse pilot BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw.
Duurzame prestaties van melkveehouders zijn zichtbaar te maken door te sturen op concrete doelen zoals ammoniakemissie, fosfaatbodemoverschot en weidegang. Ze bieden daarmee kansen voor een duurzame toekomst voor landbouw en natuur. Er is echter wel een betere borging van resultaten en een verhoging van de financiële waardering nodig. Dat kan met een aanpak die gericht is op de gezamenlijke doelen en waar samenwerking tussen boer, overheid en ketenpartners centraal staat.
Als onderdeel van het project gebiedsgerichte samenwerking zijn ecologen op en rond landbouwpercelen een kijkje gaan nemen. Ze zijn in het gebied Roden Leekstermeer en Esdorpenlandschap Norg gaan inventariseren welke vogels, vlinders en bijen rond de landbouwpercelen in de houtwallen, singels en poelen aanwezig waren.
Marry Brink vindt natuurinclusief een mode-woord. “Want veel boeren in het gebied Roden-Leekstermeer werken al jaren met de natuur”, zegt Brink heel pragmatisch. “Nu krijgt het gelukkig ook erkenning. Vanwege veel draagvlak in ons gebied, kunnen we hard werken om gestelde doelen in het actieplan te realiseren.”
Kun je duurzaamheidsprestaties van akkerbouwers meetbaar maken en deze ook belonen? Als eerste provincie in Nederland gaan in Drenthe ketenpartijen, de provincie, landbouw én natuur samen aan de slag met deze vraag.
Namens de provincie Drenthe waren gedeputeerden Egbert van Dijk en Willemien Meeuwissen vrijdag 19 januari aanwezig in Paviljoen Nederland tijdens de Grüne Woche in Berlijn. In dit paviljoen presenteren alle Nederlandse provincies een streekproduct aan de Duitse en internationale landbouwsector.