Inschrijving pachtgronden opengesteld
Langere gunning en extra punten voor deelnemers KPI-aanpak
Van 7 september tot en met 6 november 2024 staat de inschrijving voor provinciale pachtgronden in Drenthe open. Voor 2025 zijn een aantal nieuwe pachtvoorwaarden opgesteld door de provincie Drenthe. Nieuw voor aankomend jaar is een gunning voor drie jaar in plaats van één jaar, het afstandscriterium is verder gespecificeerd en boeren die deelnemer zijn van Duurzaam Boeren Drenthe krijgen meer punten in de gunning. Hiermee wil de provincie duurzaam gebruik van de gronden verder stimuleren.
‘Met deze nieuwe pachtvoorschriften sluiten we beter aan bij zowel de ervaringen van de pachters als bij de maatschappelijke vraagstukken rond grondgebruik’, aldus gedeputeerde Egbert van Dijk. ‘Daarnaast sluiten de voorwaarden ook beter aan op de doelen en programma’s die de provincie Drenthe heeft vastgesteld voor het landelijk gebied.’
De provincie Drenthe verpacht in totaal ongeveer 2550 hectare, waarvan 1200 hectare natuurgrond en circa 1350 hectare ruilgrond. De ruilgrond is in eerder stadium door de provincie aangekocht en heeft de provincie tijdelijk in bezit om provinciale doelen te realiseren.
Nieuwe pachtvoorwaarden
Pachters krijgen vanaf 2025 een gunning van de grond voor drie jaar. Dit doet de provincie zodat de gepachte grond beter mee kan draaien in het meerjarig bouwplan van de agrarisch ondernemer. Percelen die binnenkort worden verkocht of anderszins nodig zijn voor provinciale doelen kunnen wel voor één jaar worden aangeboden. Dit is duidelijk op het moment van inschrijving. Daarnaast staat in de voorschriften dat de pachter 4% van de grond niet mag benutten voor productie. De provincie verwacht dat deze oppervlakte benut wordt voor het aanleggen van bufferstroken of het inzaaien van bloemen- en kruidenrijke mengsels. Pachters kunnen deze niet-beteelde oppervlakte inschrijven voor de eco-regeling in het GLB.
Voorwaarden die blijven zijn het beheer en onderhoud van landschapselementen, ook zijn enkele intensieve teelten uitgesloten. Denk hierbij aan (bloem)bollen- en bomenteelt, om de brede inzetbaarheid als ruilgrond te borgen.
Voor natuurgrond blijven de voorwaarden gelijk en wordt er voorgesorteerd op de uiteindelijke inrichting. Zo worden voorwaarden gesteld aan de maaidatum of een beperkte (ruwe) mestgift.
Aanpassing gunningscriteria
Zowel in de aflopende als in de nieuwe voorwaarden is de gunning voornamelijk afhankelijk van de afstand van de pachter tot het perceel. Een pachter die dichter bij het perceel zit, krijgt meer punten dan een pachter die verder weg zit. Dit is in de nieuwe gunningscriteria preciezer uitgewerkt. Een pachter binnen 50 meter krijgt 15 punten, een pachter op meer dan 3 kilometer slechts één punt.
Bestaande duurzaamheidscertificaten, zoals Beter Leven, PlanetProof en SKAL (het keurmerk voor biologische bedrijven), leverden al extra punten op. Nieuw is dat deelnemers aan Duurzaam Boeren Drenthe vanaf dit jaar twee punten extra krijgen in het gunningsproces.
Uitvoering door Prolander
De gunning en uitgifte van pachtgronden wordt uitgevoerd door Prolander, in opdracht van de provincie Drenthe. Meer informatie over de pacht en inschrijving is te vinden op de website van Prolander.