Drentse landbouwsector
Drenthe is een provincie met een overwegend landelijk karakter. Ruim 63% van het grondgebied is in gebruik als landbouwgrond, waarmee de agrarische sector samen met de natuurgebieden beeldbepalend is voor de provincie.
De sector draagt bij aan zo’n 9,5% van het bruto binnenlands product van Drenthe. Niet alleen in de
primaire productie, maar ook in aanverwante sectoren zoals de verwerkende industrie en dienstverlening.
In de afgelopen tien jaar is de landbouw in Drenthe behoorlijk veranderd. Het aantal agrarische bedrijven daalde, de 'blijvers' zijn veelal gegroeid. Tegelijkertijd richten steeds meer bedrijven zich op verbreding van activiteiten en duurzaamheid. Het gaat dan bijvoorbeeld om agrarisch natuurbeheer, recreatie en verkoop van eigen producten.
Uitdagingen: vergrijzing en opvolging
Een belangrijke uitdaging voor de Drentse landbouw is vergrijzing. De helft van de agrarisch ondernemers is 60 jaar of ouder, en veel van hen hebben geen opvolger.
Schaalvergroting en intensivering
De intensiteit van de veehouderij in Drenthe ligt lager dan het landelijk gemiddelde. Dit uit zich vooral in de ontwikkeling van de melkveehouderijsector, waar het aantal bedrijven daalde, maar de omvang in aantal dieren en grond vrijwel gelijk bleef.
Economische bijdrage van de agribusiness
De agribusiness in Drenthe, inclusief de primaire sector, verwerking, toelevering en distributie,
vertegenwoordigt 3% van de totale toegevoegde waarde van de Drentse economie en biedt 4% van
de werkgelegenheid in het Nederlandse agrocluster.
Soorten bedrijven en grondgebruik
De melkveehouderij en akkerbouw zijn de grootste agrarische sectoren in Drenthe. De intensieve bedrijven (pluimveehouderij, varkens en kalveren) zijn relatief klein, mede als gevolg van provinciaal beleid vanaf 1990.