Inleiding bij de landbouwkoers
Vanuit het coalitieakkoord ‘Samen bouwen we Drenthe’ volgt de opdracht om een landbouwkoers op te stellen. Hierin geeft de provincie een denkrichting voor de toekomst. Tegelijkertijd zijn er wettelijke opgaven die de agrarische sector raken. Die opgaven hebben vooral invloed op de grondgebonden sectoren en de open teelten. Als provincie onderkennen we dat er opgaven en uitdagingen zijn en daar willen wij samen met de sector aan werken.
In de afgelopen twee decennia is en wordt er al veel gedaan aan de opgaven en uitdagingen in het landelijk gebied. Maar we zijn er nog niet. Met de landbouwkoers willen wij dan ook richting geven aan het handelingsperspectief van onze agrarische sector.
Deze landbouwkoers heeft oog voor zowel ontwikkelingen binnen de agrarische sector als daarbuiten. Landelijke opgaven leiden tot een verandering van het landelijk gebied. Opgaven op het gebied van klimaat en water, natuur en biodiversiteit, energievoorziening, defensie, woningbouw en bereikbaarheid vragen ruimte. Deze spelen in de voorbereiding op de provinciale omgevingsvisie een belangrijke rol. Dit heeft gevolgen voor de ruimtelijke inrichting en geeft verdere invulling aan de koers voor de landbouw.
Samen verder verduurzamen
Er is wil om door te pakken in verduurzaming en te werken aan een duurzame landbouw. Dit is goed te zien in de grote bereidheid van de agro-sector om te voldoen aan de eco-regelingen en diverse duurzaamheidsprogramma’s. Niet alleen vanwege financiële, maar ook vanwege intrinsieke motivatie.
Verduurzaming is belangrijk voor de agrarische sector, omdat de gevolgen van een veranderend klimaat steeds beter zichtbaar zijn. Weersextremen nemen toe. De waterhoeveelheid en waterkwaliteit staan onder druk. Dat heeft effect op het opbrengend vermogen van landbouwgrond.
De provincie gaat voor een Drentse uitwerking van verduurzaming waarbij we samen aan tafel gaan. Drenthe is met de vrijwillige regeling Duurzaam Boeren Drenthe landelijk koploper bij de aanpak met doelgerichte kritische prestatie-indicatoren (KPI’s) op het boerenerf. Met de AgroAgenda Noord-Nederland geven we breder invulling aan de slogan ‘Top-Voedsel uit een Rijk Landschap’ in samenwerking met andere overheden, maatschappelijke organisaties, coöperaties en kennisinstellingen.
Voor de komende jaren heeft de provincie Drenthe middelen ontvangen om te werken aan emissiereductie in de landbouw. Dit gebeurt op bedrijfs- en gebiedsniveau met doorontwikkeling van KPI's en doelsturing, inzet van managementmaatregelen en innovaties.
Zekerheid, vertrouwen en kritische massa nodig
Hoogwaardige kennis en nieuwe, creatieve oplossingen ontstaan alleen daar waar er ruimte is om te experimenteren. In het regeerprogramma van het nieuwe kabinet lijkt deze ruimte (opnieuw) te
ontstaan. Ook sluit het aan bij het advies van de WUR om in Nederland in te zetten op uitgangsmateriaal, technologie en kennisontwikkeling. Echter, voor het realiseren en exporteren van nieuwe kennis en kunde is ook voldoende massa en experimenteerruimte nodig. Een primaire sector van voldoende omvang is daarvoor noodzakelijk. Daar willen we in Drenthe in voorzien.
Hierbij hoort ook dat PAS-melders een zekere rechtspositie krijgen. De ambitie is dat zij op een gegeven moment met een natuurtoestemming kunnen werken. De legalisatie van de PAS-melders heeft de hoogste prioriteit binnen de stikstofaanpak.
Een perspectief voor de landbouwsector met voldoende verdienvermogen voor de lange termijn is essentieel om de opgaven die spelen in het landelijk gebied te kunnen aanpakken. Op die manier is de landbouwkoers ook een onderlegger voor de uitwerking van de Omgevingsvisie, de Omgevingsverordening en de uitvoeringsinstrumenten voor een integraal programma voor de opgaven in het landelijk gebied.
Subsidieregeling Toekomstgerichte landbouw
De provincie Drenthe kent een subsidieregeling Toekomstgerichte landbouw. Met deze subsidie worden innovaties in de sector gefinancierd. Jaarlijks is hier € 120.000 voor beschikbaar.