Nieuws
Natuurboerderij Eytemaheert wil landbouw en natuurbeheer integreren in een melkveebedrijf, waarin de nutriëntenkringloop zoveel mogelijk gesloten wordt. Daarvoor wordt de veestapel gevoerd met eigen geproduceerd gras, zonder aanvoer van nutriënten in voer of (kunst)mest.
Op natuurboerderij Eytemaheert worden de kalveren geboren in het voorjaar. Alle kalveren, ook de stiertjes, blijven op het bedrijf. Een deel van de vaarskalveren wordt opgefokt ter vervanging van de melkkoeien, de overige vaarskalven en alle stierkalveren zijn bestemd voor vleesproductie. Het jongvee krijgt, net als de melkkoeien, uitsluitend voer van eigen bedrijf. Dit uitgangspunt maakt de opfok niet altijd makkelijk.
Natuurboerderij Eytemaheert wil landbouw en natuurbeheer integreren. Daarvoor wordt de veestapel gevoed met eigen gewasproductie en aanvoer van biomassa uit natuurgebieden, zonder aanvoer van diervoeders of (kunst)mest van elders. Wat is de basis voor voerproductie op Eytemaheert?
Stikstofreductie en melkveehouderij rond natuurgebieden kan! Daar is Maurits Tepper van Natuurboerderij Eytemaheert van overtuigd. Maar daarvoor is het wél noodzakelijk om volgens de principes van de Natuurbuurderij te boeren. Voor Eytemaheert wil dat zeggen: met 100% eigen gras en zonder aanvoer van (kunst) mest, ruwvoer of krachtvoer.
Natuurboerderij Eytemaheert produceert melk met uitsluitend eigen gras. Het bedrijf wil de koeien zoveel mogelijk vers gras laten grazen, met zo min mogelijk handelingen, energiegebruik en kwaliteitsverlies door voederwinning. Welke aanpak hanteert Eytemaheert en met welk resultaat?
Natuurboerderij Eytemaheert ontwikkelt bouwstenen voor de transitie naar natuurinclusieve kringlooplandbouw en nieuwe verdienmodellen. Stapsgewijs verbetert Eytemaheert de kringloop op het eigen bedrijf door het verlies van nutriënten en koolstof te beperken. Met inzet van hightech werkt het bedrijf aan het vergroten van de biodiversiteit in verbinding met de omgeving.
Robin Bouwmeester praat RTV Drenthe en commissaris van de Koning, Jetta Klijnsma bij over de grasland-scheurproeven voor minder glyfosaat.
Robin Bouwmeester praat RTV Drenthe en commissaris van de Koning, Jetta Klijnsma bij over de grasland-scheurproeven voor minder glyfosaat.
De drie projecten binnen het IBP Drents Plateau uitgelegd. Drenthe onderzoekt hiermee de kansen voor een integrale aanpak -binnen de landbouw- van de vraagstukken: klimaat, biodiversiteit en water.
Lees meer over de projecten van het Drents Plateau.
Terug naar Home - IBP Vitaal platteland