Nieuws
Op Natuurboerderij Eytemaheert wordt de veestapel gevoerd met eigen geproduceerd gras, zonder aanvoer van nutriënten in voer, (kunst)mest of strooisel. Er worden echter wel nutriënten afgevoerd door de productie van melk en vlees. Dit artikel gaat over de betekenis daarvan voor de nutrientenkringloop op het bedrijf in 2022 en 2023.
De Groninger Blaarkoppen van natuurboerderij Eytemaheert krijgen uitsluitend eigen geproduceerd gras als voer. Zodra het weer het toelaat gaan de koeien de wei in om hun volledige rantsoen zelf te grazen (100%-grassysteem). Alleen in de melkrobot krijgen ze een beetje eigen grasbrok. Wat betekent het volledig rantsoen grazen voor het gedrag van de koe?
Hoe heeft natuurboerderij Eytemaheert zich ontwikkeld de afgelopen anderhalf jaar? Eytemaheert is volop in verandering en er werd verwacht dat het bedrijf steeds stabieler zou worden. Er is inderdaad veel veranderd, maar het is de vraag of de gewenste stabiliteit in beeld komt. Dit nieuwsbericht gaat over de recente veranderingen in de context van de bredere zoektocht naar vormen van landbouw die invulling geven aan allerlei maatschappelijke wensen én een goed verdienmodel opleveren voor de boer.
Natuurboerderij Eytemaheert wil landbouw en natuurbeheer integreren in een melkveebedrijf, waarin de nutriëntenkringloop zoveel mogelijk gesloten wordt. Daarvoor wordt de veestapel gevoerd met eigen geproduceerd gras, zonder
aanvoer van nutriënten in voer of (kunst)mest. Met de productie van melk en vlees voert het bedrijf echter wel nutriënten af. Door het toenemend aantal dieren in 2022 zijn daarnaast ook in de veestapel nutriënten vastgelegd.
Op natuurboerderij Eytemaheert worden de kalveren geboren in het voorjaar. Alle kalveren, ook de stiertjes, blijven op het bedrijf. Een deel van de vaarskalveren wordt opgefokt ter vervanging van de melkkoeien, de overige vaarskalven en alle stierkalveren zijn bestemd voor vleesproductie. Het jongvee krijgt, net als de melkkoeien, uitsluitend voer van eigen bedrijf.
Natuurboerderij Eytemaheert wil landbouw en natuurbeheer integreren. Daarvoor wordt de veestapel gevoed met eigen gewasproductie en aanvoer van biomassa uit natuurgebieden, zonder aanvoer van diervoeders of (kunst)mest van elders.
Stikstofreductie en melkveehouderij rond natuurgebieden kan! Daar is Maurits Tepper van Natuurboerderij Eytemaheert van overtuigd.
Maar daarvoor is het wél noodzakelijk om volgens de principes van de Natuurbuurderij te boeren. Voor Eytemaheert wil dat zeggen: met
100% eigen gras en zonder aanvoer van (kunst)mest, ruwvoer of krachtvoer. Niet alleen Maurits, maar ook Martin Scholten, de initiatiefnemer
voor de samenwerking tussen Eytemaheert en Wageningen University & Research (WUR) ziet kansen voor ‘boeren naast een natuurgebied’.
Natuurboerderij Eytemaheert produceert melk met uitsluitend eigen gras. Het bedrijf wil de koeien zoveel mogelijk vers gras laten grazen, met zo min mogelijk handelingen, energiegebruik en kwaliteitsverlies door voederwinning. Om dit zo efficiënt mogelijk te doen, kalven de koeien in het voorjaar af en weiden ze zoveel mogelijk dag en nacht, van april tot november.
In dit bericht vertelt bedrijfsleider Theus de Ruig meer over het thema Beweiding. Wat is de aanpak van Eytemaheert en wat is het resultaat?
Natuurinclusief boeren, wat betekent dat onderaan de streep? Sinds 2020 volgt Wageningen University & Research (WUR) het reilen en zeilen op
Natuurboerderij Eytemaheert in het uiterste noorden van Drenthe. Door vergaande extensivering en het verbinden van landbouw met natuurbeheer wil Eytemaheert stapsgewijs de nutrientenkringloop van het bedrijf verbeteren.
Natuurboerderij Eytemaheert ontwikkelt bouwstenen voor de transitie naar natuurinclusieve kringlooplandbouw en nieuwe verdienmodellen. Stapsgewijs verbetert Eytemaheert de kringloop op het eigen bedrijf door het verlies van nutriënten en koolstof te beperken. Met inzet van hightech werkt het bedrijf aan het vergroten van de biodiversiteit in verbinding met de omgeving.